Tango Canto

Leuke Online Tips

Alles over de werkzaamheden van een MVK

MVK

Een MVK, wat is dat precies en wat heb je aan het inschakelen van een MVK? MVK staat voor Middelbaar Veiligheidskundige. Een middelbaar veiligheidskundige geeft inhoud aan veiligheid op een werkplaats. Een MVK is als het ware een coördinator, maar ook een adviseur en een stimulator van het veiligheidsbeleid. Je bent met een MVK dus vooral verzekerd van professionele ondersteuning op het gebied van werkzaamheden die gerelateerd zijn aan veiligheid.

Een Middelbaar Veiligheidskundige signaleert in de eerste plaats onveilige en ongezonde situaties op de werkvloer. Hier stopt het niet: een MVK zal daarnaast ook adviezen geven over het praktisch oplossen van deze situaties. Een MVK voert verschillende taken uit die passen bij de activiteiten binnen jouw bedrijf. De medewerkers met een MVK certificaat zijn onder andere bevoegd voor het inventariseren en analyseren van risico’s en het beoordelen van werksituaties, maar ook het adviseren en het geven van veiligheidstrainingen aan medewerkers op locatie. 

MVK

Ook voor deze zaken kun je een MVK inschakelen

Daarnaast kan een middelbaar veiligheidskundige ook een risico-inventarisatie en een evaluatie opstellen, evenalse en Taak Risico Analyse. Ook als je hulp nodig hebt bij metingen, controles en inspecties kun je bij een MVK terecht. Je krijgt niet alleen instructies, maar ook aanbevelingen aan zowel werkgever als werknemer. De aanbevelingen hebben betrekking op bedrijfshulpverlening, veilige arbeidsmiddelen en persoonlijke beschermingsmiddelen die nodig zijn. Een MVK analyseert bedrijfsongevallen en geeft training en voorlichting aan medewerkers. Dit wordt allemaal vastgelegd in veiligheidsrapporten die vervolgens worden gepresenteerd aan opdrachtgevers.

Meer verhalen